Frans Gentils ( °1951 ) is een Belgische kunstschilder en tekenaar die bekend staat om zijn werken met een diepe archeologische ondertoon.
Gentils tekent en schildert fors en gedreven de heropstanding van de mens na de catastrofe waaraan tal van mislukking voorafgingen, onder de vorm van monsterachtige mutanten en schijngeboorten. Op aangrijpende wijze brengt Gentils het failliet van onze eeuw in beeld en toont hij de ruïnes van onze over-geïndustrialiseerde beschaving. Hij refereert daarbij aan ons collectief geheugen door te verwijzen naar de val van het Romeinse Rijk, de inslag van meteorieten, mythes, het verdwijnen van prehistorische mastodonten e.d.m.
In Atelier José Vermeersch presenteert Frans Gentils een reeks grote tekeningen rondom deze thematiek.
Frans beschrijft zijn werk zelf als volgt:
Als kind van 7 jaar ging ik fossielen zoeken in het zand waarmee dorpen en een stuk van onze beschaving werden ondergespoten bij de realisatie van de nieuwe haven van Antwerpen rond 1957.
De fundamenten van mijn wereldbeeld nml. archeologie, evolutie en entropie, werden daar gevormd.In al deze facetten heb ik mij later verdiept waarbij ik steeds langdurig op de plaats van mijn onderwerpen verbleef (industriële sites, natuurhistorische musea, scheepsafbraak, afvalstorten, havengebied). Al zoekend merkte ik dat er een onderliggend verband bestaat tussen vormpatronen van o.a. fossielen, chaotische instortingen of afval en het menselijk denken geboetseerd door de evolutie.
Het verband tussen verschillende gegevens wordt bepaald door wiskundige waarden van ruimtelijke en grafische patronen waardoor het overdrachtelijk wordt. Uit dit alles ontstaat mijn werk dat uiteindelijk met schoonheid en mystiek van de evolutie van onze tijd heeft te maken. Het Antropoceen is het geologische tijdperk waarin de mens een grote invloed heeft op de geologische ontwikkeling van de aarde. Niet alleen vinden we de sporen van menselijke activiteit in de aardbodem, ook het leven zelf draagt de vindingrijkheid van de mens met zich mee in ‘door de mens veranderde’ genen, via domesticatie of genetische modificatie. Antropogenetica illustreert de menselijke omgang met genetica in de toekomst.